Despre dreptul de semnătură în Austria

Nu știu cât sunteți de familiarizați cu noțiunea dreptului de semnătură. Aproape în toate statele membre ale Spațiului Economic European există reglementări care limitează accesul la profesia de arhitect, astfel că numai cei care au dobândit dreptul de a semna proiecte și documentații de proiectare pot purta titlul de arhitect. Personal am fost membru în mai multe asociații și ordine ale arhitecților din UE. În SUA, Canada, Australia există organizații similare cu cele din UE reglementând accesul și dreptul de semnatură pentru arhitecți. În România orice absolvent de studii universitare cu profil de arhitectură are dreptul să poarte numele de arhitect, însă poate dobândi dreptul de semnătură doar după ce a încheiat stagiatură.

Unul dintre cazurile particulare este Austria. În Austria există patru modalități de a profesa în domeniul arhitecturii, deținând un drept de semnătură.

Prima modalitate este ca și arhitect membru al Camerei Arhitecților. Această asociație profesională are sedii în fiecare land al Austriei. Un arhitect cu drept de semnătură înscris în Camera Arhitecților din Austria poate semna orice documentație de arhitectură, poate întocmi certificate de performanță energetică și în unele landuri poate face dirigenție de șantier.  Denumirea pe care arhitecții membri ai acestei camere o dețin se cheama Ziviltechniker (prescurtat ZT). Un arhitect ZT poate face rapoarte de expertiză juridică. Un arhitect cu dreptul de semnătură în România poate dobândi această calitate dacă locuiește în Austria.Stagiatura pentru a dobândi dreptul de semnătură ca și arhitect ZT în Austria este de 3 ani.

A doua modalitate este calitatea de „Baumeister” sau maestru al construcțiilor. Aceasta meserie este reglementată în Austria de mai bine de 400 de ani. Un Baumeister este o persoană care poate întocmi proiecte atât pe partea de arhitectură cât și în privința calculelor de rezistență. Pentru a dobândi calitatea de Baumeister nelimitat este nevoie de o practică minima de 6 ani în cazul ca nu sunteți absolvent de studii superioare în domeniul construcțiilor sau arhitecturii șu de 3 ani în cazul în care aveți aceste studii, după care se susțin examene, destul de dificile. Există o calitate profesională de Baumeister limitat la activități de proiectare, și această calitate poate fi dobândită în Austria de un arhitect român cu drept de semnătură în România. Procesul constă într-un demers birocratic și după caz un interviu la Camera de Comerț a Austriei, secțiunea Ordinului Constructorilor din Austria. Un Baumeister nelimitat are dreptul sa intocmeasca si sa semneze documentații de proiectare (înafară de clădiri cu importanță națională și unele instituții publice pe care doar arhitecții membrii în camera arhitecților le pot întocmi și semna), poate întocmi și semna certificate de performanță energetică, poate fi diriginte de șantier și poate fi administrator profesional într-o firmă de construcții. Este important de reținut faptul că în Austria o firmă de construcții nu poate primi licența de a efectua activități în domeniul construcțiilor fără a avea angajat in Baumeister.

A treia modalitate este cea de arhitect de interior înscris în cadrul Camerei de comerț a Austriei, secțiunea „Ingenieurbüros”. Un astfel de proiectant poate întocmi  documentații de arhitectură de interior fără afectarea volumetriei unei clădiri existente, poate realiza certificate de performanță energetică, poate face consultanță și poate întocmi rapoarte juridice de constatare în anumite segmente ale acestei branșe. Un arhitect cu drept de semnătură în România poate dobândi această calitate. Stagiatura în Austria pentru arhitecții de interior este de trei ani.

Ultima modalitate conferită de directivele consiliului Europei oferă posibilitatea unui arhitect cu domiciliul în România de a efectua și semna o singură documentație de proiectare în Austria. Există mai multe documente care trebuie să însoțească documentația de proiectare.

Personal am trecut prin cele trei proceduri aferente fiecărei calități profesionale amintite mai sus. Primul pe care l-am obținut a fost cel de Baumeister limitat la activități de construire. Demersul a fost unul greoi, și a necesitat destul de multe documente. Începând cu anul 2013 procedura s-a simplificat existând acum alte instituții care procesează acest demers. Celelalte calități au presupus un demers mai simplu și rapid. Dintre documentele utile de care aveți nevoie în cazul în care doriți să dobândiți dreptul de semnătură amintesc cazierul judiciar și fiscal din România, traduse la un traducător autorizat de Ministerul Justiției din România, adeverință de conformitate eliberată de Ordinul Arhitecților din România din care să rezulte și faptul că aveți dreptul de semnătură, certificat de naștere, viza flotantă în Austria și documentele de absolvire universitare. Daca ai început procedura de obținere a dreptului de semnătură în Austria sau te-ai confruntat cu mai multe probleme te rog să lași un comentariu mai jos, sau poate dorești să împărtășești experiența pe care ai avut-o.

Published by

flaviuleontiuc

Pasionat de inovatie

8 thoughts on “Despre dreptul de semnătură în Austria”

  1. Bună ziua!
    Îmi puteți spune vă rog mai multe despre posibilitatea unui arhitect cu domiciliul în România de a efectua și semna o singură documentație în Austria? Se poate acest lucru, chiar dacă nu am făcut nici un stagiu în Austria, având doar ștampila OAR? Ce documente trebuie să însoțească documentația de proiectare?
    Mulțumesc frumos

    Like

    1. Buna ziua. Aveti acest drept in orice stat al Spatiului Economic European. Unica conditie este aceea de a detine o asigurare obligatorie de raspundere civila pentru arhitecti care acopera si activitatea din afara Romaniei. Pe plansele de arhitectura (Einreichplan) din cadrul proiectului in vederea obtinerii autorizatiei de construire trebuie trecut numarul dvs de membru OAR, filiala, asigurarea obligatorie. Veti fi de asemenea chemata la Bauverhandlung – intalnirile cu vecinii in vederea expunerii proiectului, aspect cu participare obligatorie pentru arhitecti.

      Liked by 1 person

  2. Bună seara. Aș dori să știu dacă se pot echivala studiile de arhitectură din România în Austria pentru a face stagiatura direct acolo, fără a mai avea drept de semnătură de la OAR. Mulțumesc

    Like

    1. Dacă universitatea unde ai absolvit este acreditată studiile tale sunt recunsocute automat în Austria. Poți primi și o adeverință care să afirme acest fapt. Poți face stagiatura direct în Austria, cum de altfel o poți face în orice țară a Spațiului Economic European.

      Like

  3. Se poate obtine dreptul de semnatura in Austria doar daca il am si in Romania?! Nu pot dupa ce am terminat facultatea sa mi-l obtin in alta tara, fara sa fac stagiatura de 2 ani din Romania?

    Like

  4. Bună ziua!
    Tocmai am terminat studiile universitare aici, în România și as vrea sa efectuez stagiul pentru obținerea dreptului de semnătura direct în Austria. Cunoașteți cumva o situație similara sau știți mai multe detalii despre procedură în cazul unui proaspăt absolvent?

    Multumesc!

    Like

    1. Bună Diana. Dam cunosc astfel de situații. Ai două variante: Poți face stagiul în Austria și să îți dai examenul la OAR în România. În acest caz va trebui să anunți OAR în mod oficial unde îți desfășori stagiul și apoi a doua – poți face stagiul de 3 ani în Austria și să îți dai examenul pentru dreptul de semnătură în Austria,

      Like

Leave a comment