Ce trebuie să ști dacă vrei să începi o afacere în domeniul construcțiilor în Austria

chuttersnap-210443

”Încerc și eu, îmi angajez un Baumeister mai ieftin, îl pun să îmi găsească clienți, aduc trei patru oameni din România sau din Spania mai ieftini și mă apuc de treabă. Un sfert cel puțin o să bag la negru ca să rămân cu ceva în mână…” Cam așa sună argumentația celor mai mulți indivizi care au în suflet entuziasmul și curajul necesar amestecat cu mult iz mioritic pentru a începe o firmă de construcții în Austria. La toate acestea s-ar mai adăuga ”nu îmi fac GesmbH ca e foarte scumpă contabilitatea (SRL-ul din România), încerc cu AG sau OG sau chiar e.U. (PFA)”.

Dragi prieteni și specialiști care doriți să deschideți sau să realizați o afacere în această branșă în Austria, vă rog să îmi permiteți câteva recomandări. Dacă vă identificați cu ceea ce am scris mai sus, aveți toate șansele să va risipiți timpul, energia și banii, să vă spulberați șansele de a reuși în Austria. Doresc să vă spun câteva lucruri despre ce înseamnă o firmă de construcții în Austria, iar în postări ulterioare doresc să vă împărtășesc câteva concluzii pe care le-am dedus cu privire la realizarea unei firme sau a unei afaceri de succes în acest domeniu.

În primul rând o afacere în orice domeniu presupune clientelă. Branșa construcțiilor în ultimii ani în Austria s-a schimbat radical. Evoluția prețurilor în domeniul imobiliar a afectat în mod direct această branșă. În Viena și în jurul Vienei datorită creșterii prețului la teren, în ultimii ani se poate deduce o scădere drastică a autorizațiilor de construire pentru clădiri noi în schimb a crescut numărul lucrărilor de reabilitare, renovare, restaurare, reabilitare termică, etc. În Linz lucrurile stau altfel. Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri noi este în creștere. Cu toate acestea există o concurență acerbă în domeniul construcțiilor. Clientela nu o poate oferi o persoană, ci este nevoie de experiență comună între dezvoltatorii imobiliari și constructori. Acest lucru este datorat numărului foarte mare de lucrări executate necorespunzător în intervalul ultimilor trei ani de firme cu capital străin. Noi românii nu ne-am câștigat o reputație ”bună” din păcate. Lăcomia ardeleanului exploatator, a moldoveanului inflexibil, a bănățeanului zgârcit sau bucureșteanului aerian șamd (toate categoriile de români) au și rezultatele lor – ușa se închide. Austriecii au învățat destul de multe despre ai noștri. Ceea ce vreau să spun este că în acest moment succesul în a câștiga clientela îl reprezintă experiența plăcută. Vă sfătuiesc să începeți cu lucruri mici, foarte mici. Executate bine, ele vă vor asigura recomandări pentru lucrări mai mari. Lucrările mici au și avantajul că determină încasări rapide de bani.

În al doilea rând rând realizarea unei afaceri în domeniul construcțiilor presupune o corelare între domeniul de activitate și capitalul pe care îl ai în momentul în care începi o afacere. Dorești  să câștigi rapid dar nu ai bani să îți plătești contabilul, concesiunea de Baumeister, asigurări, etc. Este exemplul clasic de un debut cât se poate de prost în acest domeniu. O firmă sau o persoană juridică în acest domeniu presupune așa cum am mai scris cheltuieli multiple. Contribuții la casa de asigurări obligatorii, taxa la camera de comerț pentru această branșă, asigurarea obligatorie de viciu, salariul Baumeisterului, salariile și contribuțiile anagajaților, contabilitate, secretariat, chirie sau costuri pentru birou, etc. Cunosc o firmă care la două luni după ce și-a angajat un Baumeister, administratorii au început să intre în panică și cereau de la Baumeister servicii de marketing și promovare și disponibilitatea de a nu fi plătit la timp. Vă atrag atenția că în Austria neplata salariaților la timp determină complicații și amenzi usturătoare. Vă dau un exemplu personal cu o firmă care îmi datora o anumită sumă ca salariu. După o perioadă de insistențe și amânări nejustificate ale firmei am decis să fac o reclamație la camera de muncă. Suma pe care firma a trebuit să o plătească către statul austriac a fost de cinci ori mai mare decât suma datorată inițial. Ceea ce doresc să reafirm este acest aspect – dacă nu ai un capital de investiție, nu începe o afacere în construcții ci focalizează-te pe un subdomeniu al ei.

În al treilea rând realizarea unei afaceri în domeniul construcțiilor presupune profesionalism adică pregătire,  experiență în acest domeniu și aptitudini din domeniul managementului. Foarte mulți zugravi sau zidari s-au văzut peste noapte patroni de firme de construcții care după un interval de timp au intrat în insolvență. De vină cum știți sunt alții întotdeauna – clienții, muncitorii, intermediarii, băncile și așa mai departe. Evident că în acest domeniu sunt și provocări foarte dure, dar tocmai din acest motiv o firmă de construcți nu poate fi administrată de oricine.

Nu în ultimul rând realizarea unei afaceri de succes presupune etică. Orice încasare trebuie să fie justificată cu o notă de plată, iar lucrul în baza unui contract bine definit asigură o parte din climatul bunei desfășurări ale acestei activități. Un contabil nepriceput , ieftin e mai periculor decât un coleg sabotor. Poate că dorești să fi din toate punctele de vedere corect, dar ai ales un colectiv greșit. Pentru aceasta este nevoie de o selecție riguroasă a muncitorilor, de motivare prin recompensă și ambianță determinantă pentru angajați. De asemenea gândirea pe termen lung și valorile uceniciei nu pot fi scoase din acest domeniu care sute de ani ne-a învățat care sunt pașii pe care să îi parcurgi de la a fi un ajutor ”calfă” către maestru sau arhitect. A lua un om bun și a-l face și mai bun reprezintă trăsăturile fundamentale ale unui contructor maestru din toate toate punctele de vedere liber . Etica este deci o caracteristică care aplicată în toate aspectele acestui domeniu inclusiv a dezvoltării personale asigură succesul și continuitatea unei afaceri.

Published by

flaviuleontiuc

Pasionat de inovatie

2 thoughts on “Ce trebuie să ști dacă vrei să începi o afacere în domeniul construcțiilor în Austria”

  1. … foarte adevărat și bine punctat … nu sunt toți romanii așa cum spui, dar e adevărat ca unii au greșit mult, la fel cum au greșit însă mulți dintre cei ce au început sa lucreze pe bani putini, dar nu cu intenția de a clădi ceva bun, pas cu pas, ci cu intenția de a fușări și a pleca repede cu banii … dar, așa cum spune Biblia, fiecare a cules și va mai culege ceea ce a semănat … 😉 …

    Like

Leave a comment